Wat is Qi Gong?

(Oude schrijfwijze Chi Kung)

3 meesters : Wang Zipei, Fei Yintao & Tong Zongyi De woordenboeken omschrijven het als een "gymnastische ademhalingstherapie". Maar het is meer dan dat. Men kan het zien als een samenvoeging van meditatie, ademhaling en lichaamsbeweging. Maar ook het woord 'samenvoeging' klopt niet echt. Door oefening worden meditatie (concentratie van de geest), adem en beweging een. Door speciale oefeningen leert men om het Qi te activeren en met geestelijke inzet en lichaamsbeweging in het organisme te laten circuleren.

Wat is Qi?
Een kernachtig gezegde van Laozi (oude schrijfwijze Laotse, 5e eeuw BC) wordt door deskundigen als volgt ge´nterpreteerd: "Qi is materie die men niet ziet, net zoals lucht materie is die men niet ziet." De vraag naar de soort materie van het Qi wordt door de Chinese wetenschap niet gesteld. Het is als zodanig de energie leverancier voor alle opbouw- en afbraak processen van het levende organisme. Hier (China) is al eeuwenlang de correlatie tussen energie en materie bekend, een denkwijze, die de laatste tientallen jaren ook bij ons in opkomst is, je kunt ook zeggen 'terugkeert'.

Wat betekend Qi Gong?
Met Qi Gong worden oefeningen aangeduid die men moet doen om te leren het Qi te voelen, te vermeerderen, te versterken en te leiden.

drukpunt hand Waarom Qi Gong?
Het traditionele Qi Gong kan op verschillende manieren worden beoefend; de verschillen zijn alleen maar uiterlijk. Inhoud en doel van de oefeningen zijn steeds het overal aanwezige Qi, dat we opnemen via de ademhaling en uit voedsel (ook via de acupunctuurpunten), in ons organisme te vermeerderen en het door extra kracht naar zijn bestemming te leiden. Zonder Qi geen stofwisseling, geen afscheiding. De verrijking van het organisme middels het Qi is het doel van elke Qi Gong-methode.

drukpunt voet Het Qi Gong als helingmethode
Het Qi Gong als helingmethode is een totale methode. Iedereen - ook de oudere mens - kan zichzelf behandelen, wanneer hij zich methodisch de beginselen eigen heeft gemaakt. Voldoende tijd en rust voor de bewustzijnsoefeningen en een goede techniek lieden tot verbazingwekkende mentale en lichamelijke prestaties. Wetenschappers, zoals fysici, medici, fysiologen, psychologen - niet alleen in China, maar vooral in Japan, Zwitserland, Frankrijk, de Verenigde Staten en de Sovjet Unie - proberen met behulp van de moderne techniek achter de werking van Qi Gong te komen. De actiestromen van spieren, het hart en het centrale zenuwstelsel worden door het Qi Gong duidelijk be´nvloed, evenals de functie van het vegetatieve zenuwstelsel en de hormoonklieren. Het Qi Gong moet niet gezien worden als de enige alternatieve geneeswijze, maar we moeten wel dankbaar zijn voor het feit dat we gebruik kunnen maken van deze oude, empirische Chinese medische kennis, omdat die ons in staat stelt de samenhang der dingen in het leven te ontdekken, onze kennis te vergroten en een op deze samenhang afgestemde geneeswijze te volvoeren.

Dr. Josephine Zoller
De TAO van Levenskracht De Chinese weg van innerlijke geneeskunst

ISBN 9021515644

Note : Voor meer over Chi Kung zie de Acrobat PDF Articles !